Logo - Kutak za roditelje

U segmentu blog

A kako odabrati doktora?

Pošto smo mi došli u Srbiju baš u vreme korone, ova tema je tada bila goruća i imali smo apsolutno istu dilemu kao i sa školama – da li ići privatno ili državno ili kombinovano? Odlučili smo se da primarno idemo privatno kod lekara i to uz privatno osiguranje koje je kod nas vrlo povoljno (košta oko 100 evra mesečno za nas četvoro) i, što je još važnije, prihvaćeno je u skoro svim privatnim bolnicama i ordinacijama. Samo zdravstveno osiguranje vam najpre obezbeđuje firma u kojoj ste zaposleni i postoji i privatna i državna varijanta osiguranja pri firmama, a državna zdravstvena kartica može da se poruči i preko – pogodili ste – eUprave. 

Generalno gledano, veliki broj doktora specijalista koji rade u državnim institucijama rade paralelno i u privatnim, a uvek je dobro tražiti više mišljenja tako da nećete pogrešiti ni sa državnim ni sa privatnim što se tiče stručnosti. Sa druge strane, maniri i usluga su potpuno druga priča, pa tu presuđuju samo lične preferencije. 

Dobro je znati da ako dete odsustvuje iz vrtića ili škole duže od 2 dana, mora da donese potvrdu da je spremno da se vrati u kolektiv, a kod privatnih doktora cene po pregledu na kome se ta potvrda dobija kreću se oko 3000 RSD. Za te potrebe svakako nije loše imati uplaćeno osiguranje ili ići kod državnih doktora, pogotovo u periodu između detetove 2. i 4. godine jer su tada po pravilu stalno slinavi. 

Odabir doktora

Što se tiče vakcina, vakcine za grip dostupne su i za decu i za odrasle. Redovne vakcine su dostupne u domovima zdravlja i kod privatnika, a vi imate i opciju da je kupite sami privatno (od nekog specifičnog proizvođača), pa da vam baš tu vakcinu daju kod doktora. Za tinejdžere je dostupna i HPV vakcina preko fonda, a i privatno može da se nabavi.

Kada su u pitanju neke specifične bolesti i situacije, dobro je znati da se kod nas skorije pojavio i HFMD,  a i da je tek od skoro uvedena vakcina za varičele, što znači su one još prisutne kod nas. Osim toga, treba znati da prilikom pojave vaški, postoji frizer za vaške koji izdaje potvrde kad vam ih istrebe i neki vrtići zahtevaju te potvrde da bi se dete vratilo u kolektiv.